home

Met het Wadloopcentrum Pieterburen wadlopen
naar Ameland:oversteek

De oversteek, die je niet mag missen!

Start:

Holwerd 01

Verzamelpunt van deze wadlooptocht is Café Land en Zeezicht op de pier van Holwerd. Vanaf deze pier vertrekt ook de veerboot naar Ameland.

Parkeren: Op het parkeerterrein van de veerboot.

Voor de juiste kleding en voorbereiding zie: Wadloopinformatie

Tochtbeschrijving:

ameland boeken 01 Na Uw aanmelding en inschrijving, aan ons tafeltje in café Land en Zeezicht te Holwerd, krijgt U van het Wadloopcentrum Pieterburen een consumptiebon. Hier kunt U een kopje koffie of thee voor ophalen bij het buffet.

Holwerd 02

Na de koffie verzamelen we ons op een afgesproken tijdstip, voor vertrek naar het beginpunt van deze wadloop oversteek. Hier wordt Uw groep door onze wadloop gidsen welkom geheten en nemen we het verloop van het wadlopen naar Ameland met U door.

Daarna stappen we vanaf de Holwerder pier op de slikkige wadbodem. We lopen langs de rijsdammen in oostelijke richting. Het eerste stuk, is een pittig stukje wadlopen.

Holwerd 03

Na verloop van tijd buigt onze wadlooptocht af naar het noorden. De eerste hindernis ligt al op ons te wachten: Het Visbuurstergaatje. Die moeten we doorwaden. Aan de overkant van deze geul ligt een mosselbank, die we gaan passeren. Op deze mosselbank tref je niet alleen mosselen, maar ook Japanse oesters en kokkels aan. De wadloopgidsen vertellen hier op de mosselbank, of onderweg, meer over.


wadlopen Ameland boeken 02


Ameland tocht 04

Na de mosselbank te zijn gepasseerd, wordt de ondergrond al beter beloopbaar. We trekken noordwaarts. In de verte kun je Amelander natuurgebied Het Oerd, al zien liggen. Het lijkt dichtbij, maar schijn bedriegt. Het wadlopen is nog zeker niet voorbij. Over een harde wadbodem lopen we nu door een gebied met prielen, geulen en mooie uitgestrekte zandplaten.

wadlopen ameland 05

We komen aan bij de Zuiderspruit, een diepe geul met boeien. Onze wadloop gidsen gaan op zoek naar die ene plek, waar je deze geul kunt doorwaden.

Na deze hindernis genomen te hebben, vervolgen we onze wadlooptocht naar Ameland.
Ameland tocht boeken 03
veerboot Ameland 06

We passeren vervolgens de Mid Holwerderbalg en de Noorder Holwerderbalg. Dit zijn de laatste geulen die we door moeten.
Bij de meeste wadloop oversteken naar een Waddeneiland zit het venijn hem in de staart. Hiermee bedoelen we, dat het laatste stukje van deze prachtige wadlooptocht weer pittig wordt. We koersen nu aan op de Zinksloot.


Dit is een natuurlijke kweldergeul, die iets ten oosten van ons einddoel, de Kooiplaats Ameland, op het Wad uitmondt. Hier gaan we aan land.

bus Ameland 07

Op de basaltstenen en in het gras van de Amelander kwelder rusten we moe maar voldaan uit van onze wadloopoversteek. Na deze korte pauze volgt nog een wandeling door de kwelder en de duinen naar de Kooiplaats. Hier staan de spoelbakken, waar we ons kunnen afspoelen, opfrissen en omkleden.
wadlopen Ameland boeken 04 Ameland 08

Ondertussen komt er een bus voorrijden die ons gezelschap naar Nes brengt. Nes is het gezellige centrumdorp van Ameland. Vaak is er nog tijd, om gezellig wat rond te kijken, te winkelen of een terrasje te pikken. Voor wie dat wil, rijdt de bus rechtstreeks terug naar de veerboot.Ameland 09

De prijs van dit dagje uit, wadlopen naar Ameland bedraagt:

€ 27,50 per deelnemer.

Dit is inclusief: Koffie, busvervoer op Ameland en de terugvaart met de veerboot.

Ameland boeken 05
Verklaring van de symbolen:
wadlopen symbolen

Terug naar boven